Rose Princesses: Prologue

Prologue 


Luna berada di sofa tengah menonton rancangan yang tengah bermain di kaca TV. Phone di coffee table ditenung beberapa kali.

Viola menjeling kearah Luna yang memandang ke phone seperti menunggu panggilan. “Kalau nak call pak we kau… call je lah!” Viola memasukkan snack Jack’n’Jill keadalam mulut tanpa mengalihkan pandangannya dari kaca TV.

Luna memandang Viola yang berada disebelahnya dengan kaki diatas coffee table. “Tak Nak!” Luna menendang kaki Viola turun kebawah. Tak senonoh punya perawan, harap muka cantik tapi perangai buruk bebenor! desis hati Luna.

“Betul cakap Vee tu. kau teponlah mamat tu kalau kau rindu kat dia.” Fiona yang bertiarap di lantai berdepan dengan TV berputar kearah Luna.

Ini lagi satu, kembar memang menyakitkan hati, kepala dan jiwa ragaku jak desis hati Luna. “Tak kuasa aku nak call mamat tu!”

Phone diatas meja berdering membuat mereka bertiga memandang kearah phone Luna. Nama Kyoya terpapar diskrin phone tersebut.

Nampak nama dia pun dah nak loya aku dibuatnya desis hati Luna dan terus memandang kearah lain. Remote control dicapai dan menukar siaran lain mengendahkan panggilan dari mamat durjana.

Viola memanjangkan tangannya kearah phone Luna yang berteriak meminta diangkat. “Aku answer yea?” baru sahaja Viola ingin mencapainya, Luna segera mengambil phonenya dan mematikannya.

“jangan harap kau boleh masuk campur dalam urusanku.” Luna mengambil snack ditangan Viola dan mula mengunyah melepaskan geram.

Viola dan Fiona saling berpandangan dan mengangkat bahu. Entah apa si Kyoya tu buat sampai Luna tak dah mood cam ni. Dalam banyak-banyak pergaduhan, ini paling parah yang mereka tengok sampai buka battery phone.

Luna menjeling kearah kembar tersebut sambil memasukkan snack ke dalam mulutnya. “Mana Mea? Dia cakap nak balik jam dua.” Luna memandang kearah jam dinding yang terletak diatas TV mereka. “Ini dah jam 3 lebih dah ni.”

Fiona tertawa. Luna memang begini, semarah manapun dia, Luna tetap hiraukan tentang orang lain. Yang jadi tajuk utama ialah Mea yang selalu keluar untuk cari inspirasi. Maklumlah, diakan cita-cita nak jadi pereka fesyen terkenal, mesti ada banyak Idea hebat untuk memikat hati pembeli. Sekarang dia buat kerja sambilan sebagai pereka amatur disebuah syarikat.

“Kau tengok tu!” Fiona menunding jari keluar tingkap. “Salji. Maksud ada trafik….”

“Means Mea mestilah lambat balik.” Sambung Viola, kedua kembar bercakap serentak.

Luna mengeluh kecil memikirkan Pak wenya Kyoya. “Lelaki zaman sekarang memang tidak boleh percaya. Baru dibelai sikit dah naik kepala.” Snack ditangannya diberikan kepada Viola kembali. “AKu nak masuk bilik. Kalau Mea datang suruh dia masak nanti okay?” Luna bangun dari sofa dan bergerak menuju ke tangga. “Dia ambil shi….”

“DUDUK!” Viola dan Fiona menarik tangan Luna terduduk balik disofa diantara dua kembar tersebut.

“Kau ada apa-apa dengan Kyoya ke?” Viola dapat rasakan yang pergaduhan ni bukan pergaduhan lovey-dovey.

Fiona memeluk lengan Luna dengan erat dan memandang wajah Luna cuba melembutkan hatinya. “Kau tahu kami ada disini untuk mendengarkan? Jadi luahkanlah masalahmu.”

Luna mengelak dari pandangan puppy eyes Fiona. Pantang nenek moyangku nampak benda cute desis hati Luna. “Aku okay. Just a little fight, that’s all.”

Luna menepis tangan Fiona dan berlari anak ke anak tangga terakhir. Dia berputar ke arah kembar tersebut dengan senyuman terukir dibibir. “Aku nak bekurung dibilik study. Do not disturb.” Luna teruskan langkahnya naik keatas.

“Vee perasan tak?” Fiona menarik lengan baju Viola tanpa mengalihkan pandangannya dari kedudukan Luna sebelum dia berganjak pergi.

Viola mengangguk. “Dia buat senyuman palsu lagi.”

Fiona memandang wajah kakaknya dengan senyuman nakal. “Teponya tinggal, nak check tak?” Fiona menunjukkan phone Luna ditangannya. Sejak dari tadi dia sembunyikan dibelakangnya supaya Luna tidak cari.

Viola memandang Fiona sambil mengenyit mata. “Jom!”

Fiona segera memasukkan balik battery phone dan turn on. Password? Tak payah nak susah payah nak cari, semua orang dapat teka password Luna walaupun dia selalu tukar. Kalau bukan perkara dia paling suka, pasti perkara yang dia paling benci. Kalau takpun, nama samarannya.

“I’m home.” Pintu dibuka oleh Mea yang kelihatan penat dan badan penuh berbalut dengan scarf, jaket tebal, dan heater wear. Jaket dan scarf dibuka dan digantung didalam closet yang telah tersedia di bawah tangga.

“Welcome home.” Kata Fiona tanpa memandang Mea.

“Mea, cepat sini!” Viola memanggil Mea seolah-olah berbisik.

Tanpa banyak Tanya, Mea mendekati mereka dan duduk di sebelah Viola. “Apa?”

Viole meletakkan telunjuknya dibibir menyuruh dia senyap. “Luna fight dengan pakwenya. Kami nak cari punca pergaduhan nak join?”

Mea rasa perasaann yang ingin tahunya sia-sia. “Aku tak nak interfere dengan masalah dorang. Kena kita oleh Luna kalau dia tahu nanti.” Mea bangun dari sofa dan bergerak kedapur.

Viola menarik sengih. Tak nak join yea? “Kau kena masak sampai Luna bebaik dengan Kyoya. Kau sanggup ke?”

Langkah Mea terhenti apabila mendengar dia akan masak. Dia berputar 360 darjah kembali ke viola. “Parah sangat ke sampai tak boleh masak?”

Viola mengangguk. Dah sah budak ni malas masak desis hatinya. Dalam soal masak-memasak, itu profession Luna. Mea pandai masak tapi malas. Kalau kembar dua ni… boleh dikatakan jangan pernah suruh mereka masak kalau tak nak dapur BOOM!!! Faham-fahamlah.

Fiona yang khusyuk membongkar SMS orang, terkejut membaca permulaan pertengkaran mereka. “Korang look here!”

Mea dan Viola segera menarik phone tersebut mendekati mereka. “WHAT?!”

OXOXOXO

Lima beradik berada di padang bola keranjang sedang bermain dua lawan dua manakala Onew hanya menonton ditemani oleh Ann.

“Key sini!” Jerit Teamin kepada abangnya pass bola kepadanya.

Dengan membuat hela mengelirukan Minho dia segera melontarkan bola kepada Teamin. Sekarang Teamin berhadapan dengan Jonghyun

“Heh, boleh ke budak cam kau ni buat goal?” Jonghyuncuba syco teamin.

“Shoot teamin… kau boleh buat!” Jerit Ann sesenyap yang boleh.

Onew tertawa mendengar jeritan kecil Ann. “Cam mana Teamin nak dengar sokongan kau kalau suara kau kecik sangat?”

Ann terus menutup mulutnya. Rasa sangat malu kerana Onew rupa-rupanya mendengar walaupun matanya tak lepas dari perlawanan adik-adiknya.

“Nak aku shoutkan untuk kau?” Onew mengenyit mata menyakat Ann. “Shoot Teamin! You can do it!!” jerit Onew sambil menunjuk kearah Ann.

Teamin memandang kearah Onew apabila namanya dijerit. Terkejut dia melihat Onew menunding kearah Ann yang menutup muka malu.

“Teamin, awek kau sokong kau nampak. Tak achilah!” Jonghyun menjungkit kening tiga kali.

Teamin menarik sengih. “Itu namanya supplier energy.”

“Supplier Apa?”

Teamin mengambil kesempatan ini melontar bola tersebut ke jaring.

“YEAH!!!” key dan Teamin ber’high five gembira dapat shoot satu jaring.

Onew memberi tepukan kepada adiknya kerana menang dan memandang kearah Ann. “Kau tak nak ucap tahnia kepada Teamin?”

Ann hanya menggeleng rasa malu berdepan dengan Teamin. Tentu dia takkan layan desis hati Ann.

Mereka berempat mendekati Onew dan mengambil towel kecil mengelap keringat mereka.

Onew menutup hidungnya kerana bau keringat yang menusuk hidung. “Woi!” terbatuk-batuk orang dibuatnya. “Pi mandi! Bau kamu dah macam pusat sampah sarap!”

“Apa?” Jonghyun mengangkat tangannya mendekati Onew. “Nah, ini cam sampah? Wangi apa!”

Onew menolak tangan Jonghyun “Kau nak bunuh abang sendiri ke? Gila wei!”

Minho mengambil sebotol mineral untuk menghilangkan dahaganya. “Onew, kau gantikan tempatku boleh? Aku nak naik mandi.” Tanpa mendapat persetujuan dari Onew, Minho terus  berjalan masuk ke istana.

“Hish budak ni.” Onew tak tahu apa mau dicakap dengan adiknya yang satu ni.

Perangainya yang periang semasa kecil dulu berubah menjadi budak yang pendiam selapas kematian Eliza, tunangnya 12 tahun lalu. Sekarang, walaupun dia selalu active bersama mereka, Minho tetap tidak dapat lupakan orang yang paling dia sayangi yang telah lama meninggalkan mereka semua.

“Okay. Nampaknya aku kena main jugak.” Onew bangun dari bangku rehat dan membuka sweaternya. “Alright, siapa dengan aku?”

Key memeluk bahu Onew. “Aku. Teamin dan Jonghyun pula okay?”

“No prob!” Mereka berdua menunjuk signal okay.

Ann hanya melihat mereka berempat bermain bola keranjang. Matanya tertumpu kepada Teamin yang seronok bermain dengan abang-abangnya.

“Kalaulah Eliza masih ada, tentu dia join sekali…” Ann tersenyum apabila terbayang Eliza dan yang lain bermain di gelanggang semasa umur mereka masih 10 tahun. Eliza ialah sepupu Ann yang selalu menolong Ann mendekati Teamin. Eliza juga telah bertunang dengan Minho dalam umur yang muda kerana perancangan perkawainan antara Raja Alexander dengan Duchess Rowena. Tetapi malangnya, kemalangan telah menimpah keluarga mereka menyebabkan mereka sekeluarga terkorban. 

Ann menarik nafas panjang  beberapa kali cuba mengawal perasaan terhadap kenangan silam yang menyedihkan. Dia terus tumpukan balik perhatiannya ke perlawanan. An tersenyum sendiri melihat keakraban empat beradik yang berlainan ibu ini. Walaupun mereka adik beradik tiri, mereka tidak pernah bergaduh atau rasa berat sebelah terntang kasih sayang Raja Alexander. Raja Alexander mempunyai dua isteri iaitu Queen Maria dan Queen Luien. Onew, Minho dan Key dari isteri pertama Queen Maria manakala Jonghyun dan Teamin dari Queen Luien.

No comments:

Post a Comment